België is vanavond in de kwartfinale door goals van Berradi en Insigne uitgeschakeld. Al vroeg in de wedstrijd kwam Italië op voorsprong uit een vrije trap, genomen door Insigne. Bonnucci gaf van daaruit het laatste zetje. Echter werd dat vanwege buitenspel afgekeurd. Niet veel later kwamen de Italianen alsnog op voorsprong met een ditmaal geldig doelpunt. Berradi wist Courtois te passeren waardoor hij de linkerhoek vond: 1-0. De Italianen controleerden de wedstrijd en waren de bovenliggende partij in de eerste helft. Na ruim een half uur spelen werd het dominante veldspel uitbetaald met nog een goal. Insigne vond een gaatje en schoot met een indraaiend schot de bal in de kruising: 2-0. Italië op rozen.

De Belgen konden geen potten breken tegen de Italianen. Telkens werden pogingen van hun zijde net op tijd verijdeld door een Italiaan. Ondanks dat maakte Lukaku uit het niets de aansluitingstreffer. Dat vanaf de penaltystip, omdat Batshuayi zogenaamd door Di Lorenzo dusdanig geduwd werd dat het een overtreding was. Die beslissing kwam op veel kritiek te staan. Dat hij zijn lichaam gebruikte, was volgens de scheidsrechter geen reden om het terug te draaien: er was immers contact. Lukaku faalde dus niet en zette zijn land op 1-2.

In de tweede helft trokken de Italianen zich iets meer terug, met de wetenschap dat dit resultaat zou volstaan. België kreeg kansen maar wist enkele keren op wonderbaarlijke wijze niet te scoren. Het was billenknijpen. Sterker nog; de rechterbil van een Italiaanse verdediger was bijvoorbeeld noodzakelijk om ze van het scoren af te houden. Ook de later ingebrachte Mertens kon scoren, maar raakte de bal verkeerd.

Door geweldig theater en tijdrekken van de Italianen sleepten ze de overwinning uiteindelijk uit het vuur. Italië neemt het hierdoor op in de halve finale tegen Spanje, die eerder deze avond van Zwitserland na penaly's won. De Belgen slagen er wéér in om hun 'gouden generatie' niet om te zetten in prijzen. Daar is het nog altijd wachten op een finaleplek, maar gezien het houdbaarheidsdatum dat van hun selectie is verstreken, is de kans hierdoor steeds kleiner geworden. Voor Nederland betekent deze uitslag rust en geen onuitstaanbare Belgische fans, aangezien dat een onvermijdelijk gevolg zou zijn geweest indien de uitslag anders had gevallen.

Net binnen