South Park, The Onion, Babylon Bee, De Speld: allemaal profiteren ze van de coronapandemie. Of het nu het verkeerde gebruik van mondmaskers is (een deel van de bevolking draagt ze op hun kin), de anderhalvemeterregel, het vaccin of de lockdowns: álles wordt bespot. En hoe.

In de "Corona Special" van South Park die sinds het afgelopen jaar tot dit jaar in 4 episodes is verschenen, worden de hysterische reacties op Covid-19 perfect geridiculiseerd. De vrienden Kenny, Eric Cartman, Kyle en Stan trekken er samen op uit in een wereld die langzaam verandert in een gevangenis waarin alles uit de kast wordt gehaald om het dan onbekende virus zoveel mogelijk in toom proberen te houden. En dat levert hilarische beelden op.

Zo was er een scene waarin Cartman, groot voorstander van het thuisonderwijs, zich hevig verzette tegen de terugkeer naar het normale onderwijs van vóór corona. Met zijn anderhalvemeterstok probeerde hij mensen op afstand te houden en hij riep op om juridische stappen ertegen te ondernemen, dreigde met een advocaat, maar dat hoefde al snel niet meer omdat zijn school en het hele dorpje weer op slot gingen nadat een "coronageval" ontdekt was. Alle klassen moesten in de gymzaal voor twee weken verblijven terwijl het leger werd opgerukt om ervoor te zorgen dat iedereen binnen bleef. Wie de oversteek waagde werd neergeschoten.

De vader van Stan daarentegen, Randy Marsch, werd op straat regelmatig belaagd door voorbijgangers omdat hij zijn 'mondluier' niet droeg. Mensen vonden hem asociaal, egoïstisch, ze riepen hem allemaal nare dingen toe. Het deed hem niets. Later zou hij een vaccin tegen het virus hebben 'uitgevonden', met dank aan zijn wietplantage en zijn Covid Special-actie waarmee hij het met korting aan de mensen sleet.

Thuis, aan de eettafel bij de familie Marsch, worden de extremen van beide kanten in de Covid-19-discussie uitstekend neergezet. Randy was iemand die het bagatelliseerde en het afdeed als een 'griepje', terwijl moeder Sharon ernstige zorgen had over de heropening van de scholen en het virus liever wilde indammen. Daar werd dan ook vaak over geruzied aan tafel, tot ergernis van Stan die als gevolg daarvan vaak genoeg in zijn slaapkamer zijn avondeten at.

In de toekomst, zo'n twintig jaar verder als alles voorbij leek te zijn, dook een nieuwe variant op in het plaatsje die roet in het eten gooide. De bevolking werd opnieuw panisch en alles moest dicht. Terwijl het trio elkaar weer ontmoette sloegen ze de handen ineen om een nieuwe ramp proberen af te wenden. Het heeft wel even geduurd voordat ze hun krachten zijn gaan bundelen, want ze zagen elkaar al lange tijd niet meer en verafschuwden elkaar.

Omdat één inwoner zich niet gevaccineerd had vanwege zijn overtuiging en geloof, ging heel South Park op slot. In het quarantainehotel waar de ongevaccineerde verbleef, broedde Stan een plan uit om de wereld nog te kunnen redden voordat het te laat was, maar veel zin had hij daarin niet. Hij had zijn leven namelijk toch al vergokt en verzopen. Nu biedt de eerlijkheid Stan te zeggen dat hij altijd al zo in het leven stond: ooit wordt alles toch al opgeslokt door de tijd. Daarom leefde hij alsof het zijn laatste dag was, in de meest letterlijke zin van het woord.

Het levert een hilarisch verhaal op, waarin het genadeloos een spiegel voorhoudt aan de wereld die met ongeveer hetzelfde te maken kreeg. Het is satire van een hogere orde.

Het Amerikaanse Babylon Bee, een satirische nieuwssite, drijft ook de spot met alles wat met corona te maken heeft sinds de start van de coronapandemie. Zo schreven ze dat Pfizer trots is op het feit dat hun vaccin de sterftekans bij kinderen nog kleiner maakt dan het al is. De Speld gooit het over een andere boeg: zij drijven vooral de spot met de 'wappies', een polariserende term dat als scheldwoord wordt gebruikt tegen andersdenkenden. 'Man die booster weigert zegt "zo blijven we bezig"' schreven zij onder meer.

Welbeschouwd levert de pandemie en met name de reactie daarop dus goede en pijnlijke satire op. En óf we daarvan kunnen leren.

Net binnen