Klimaatdemonstranten van de extreemlinkse Extinction Rebellion hebben de afgelopen jaren een goed klimaatbeleid letterlijk gedwarsboomd door in de weg te gaan zitten. Volgens onderzoek zouden deze wegblokkeerders de sympathie van de burger zijn kwijtgeraakt en het animo voor een goede klimaataanpak volledig hebben verspeeld. Dat meldt een onafhankelijk onderzoeksbureau die hiernaar onderzoek deed en tevens anoniem wenst te blijven uit angst voor enorme files op de wegen die naar hun kantoor leiden en wegversperringen op hun bedrijfsterrein.

De onderzoekers hebben een paar duizend representatieve Nederlanders naar hun mening over dit onderwerp gevraagd. Daaruit kwam dus naar voren dat negen op de tien Nederlanders door asociale acties zoals deze zich niet bepaald overtuigd voelen om er meer tegen te gaan doen. Het gaat dan vaak om mensen die naar hun werk moeten, niet om beroepsdemonstranten die bijvoorbeeld voor het klimaat, tegen racisme en brandstichting of moord actievoeren, en daarbij dus soms op een tramspoor of een kruispunt gaan liggen in de hoop dat het iets oplevert. Nee, het grootste deel van de ondervraagden zijn vooral keihard werkende burgers die vinden dat hun acties meer kwaad dan goed doen.

In een reactie hierop laat Extinction Rebellion weten een weg in Den Haag te gaan blokkeren. Zij zijn het er niet mee eens. 'Als de burger hier geen hinder van wil ondervinden, adviseren wij hen het OV te nemen. Door deze acties zorgen wij juist voor aandacht én rijden er minder auto's op de weg. Een win-win situatie dus', aldus een woordvoerder.

Net binnen